Δικηγόρος Αναστασία Κεϊβανίδου

Πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη στην Ελλάδα;

Η συνταξιοδότηση αποτελεί μέρος του κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου και έναν σημαντικό στόχο στη ζωή κάθε εργαζόμενου ατόμου. Είναι η περίοδος της ανακούφισης από τον επαγγελματικό βίο και η αρχή ενός νέου κεφαλαίου. Πολλοί από εσάς μας ρωτάτε: πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη και ποιες είναι οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μου;

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ποια είναι τα όρια ηλικίας για τη σύνταξη και πότε θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα:

Υπάρχουν οι κατηγορίες των “παλαιών” ασφαλισμένων μισθωτών, των εργαζομένων δηλαδή με ασφάλιση στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προ του έτους 1993 και διακρίνονται:

α) σε άνδρες και γυναίκες με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη,
β) σε άνδρες και γυναίκες με 10.000 ημέρες ασφάλισης,
γ) στις μητέρες με 5.500 ημέρες και ανήλικα,
δ) σε άνδρες και γυναίκες με 35 ή 40 χρόνια ασφάλισης και
ε) στους εργαζόμενους με ΒΑΡΕΑ – ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ένσημα.

Οι συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων μπορούν να επωφεληθούν ευνοϊκών διατάξεων που συνεχίζουν να τελούν σε ισχύ και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και μια 10ετία νωρίτερα.

Για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993 (νέοι ασφαλισμένοι) απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι η ύπαρξη τουλάχιστον 15 ετών ασφάλισης. Έτσι κάποιος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη στα 62. Για τους νέους ασφαλισμένους ισχύει ειδική πρόσθετη προϋπόθεση να έχουν 750 ημέρες ασφάλισης τουλάχιστον, την τελευταία πενταετία πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Σύνταξη για τους ασφαλισμένους με βαρέα ένσημα:

Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 3.600 ημέρες σε ειδικότητες που καλύπτονται από τον «Κανονισμό περί Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων» και 1.000 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης στον ως άνω Κανονισμό, κατά την τελευταία 17ετία, πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.

Σύνταξη για ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ – τ. ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΤΑΕ) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τις γενικές προϋποθέσεις είτε συμπληρώνοντας τα 40 έτη ασφάλισης και την ηλικία των 62 ετών είτε με 15 έτη ασφάλισης στην ηλικία των 67 ετών.

Σύνταξη στον δημόσιο τομέα.

Η συνταξιοδότηση στο δημόσιο τομέα αφορά τη μειωμένη – πρόωρη σύνταξη, για τη λήψη της οποίας τα όρια ηλικίας δεν διαφοροποιήθηκαν. Η συμπλήρωση της 25ετίας γίνεται με χρήση των πραγματικών ετών ασφάλισης αλλά και αναγνώριση πλασματικών ετών από τα παιδιά, το στρατό, τις σπουδές και όλες τις κατηγορίες του ν. 3865/2011. Οι ευνοϊκές διατάξεις αφορούν τις γυναίκες ασφαλισμένες στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25έτη ασφάλισης το 2010, τις γυναίκες και τους άνδρες ασφαλισμένους στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2011, τις γυναίκες και τους άνδρες ασφαλισμένους στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2012.

Προκειμένου να διαπιστώσετε σε ποια κατηγορία από τις παραπάνω εντάσσεστε και να έχετε μία πλήρη εικόνα των ετών ασφάλισής σας, απαραίτητη κρίνεται η συνδρομή ενός έμπειρου δικηγόρου – εργατολόγου ο οποίος θα προβεί σε καταμέτρηση των ενσήμων σας και θα σας ενημερώσει συγκεκριμένα και υπεύθυνα για το εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και πότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση συνταξιοδότησης βάσει των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ.

Για το λόγο αυτό μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας προκειμένου να σας κατευθύνουμε ορθά ως προς το ζήτημα της συνταξιοδότησής σας με την άμεση ενημέρωση και κατάθεση της αίτησης σύνταξής σας.