Εργατικό Δίκαιο
Εργατικά ατυχήματα, εργασιακές σχέσεις
Τι είναι το εργατικό δίκαιο;
Εργατικό Δίκαιο ονομάζεται το σύνολο των κανόνων δικαίου που ρυθμίζουν τη κοινωνική σχέση εξαρτημένης εργασίας, επ’ αμοιβή και την νομική θέση εκείνων που κατ’ επάγγελμα αποζούν από αυτήν.
Το δίκαιο παρεμβαίνει στις εργασιακές σχέσεις και έτσι διαμορφώνονται δύο είδη δικαιικών οντοτήτων:
- Το ατομικό εργατικό δίκαιο και
- Το συλλογικό εργατικό δίκαιο
Το ατομικό εργατικό δίκαιο ρυθμίζει ακριβώς τις ατομικές εργασιακές σχέσεις και προσπαθεί να επιλύσει τα ζητήματα που ανακύπτουν στο πλαίσιο αυτών, καλύπτοντας τες από την ίδρυσή τους, επεμβαίνοντας στους όρους λειτουργίας τους, φτάνοντας ως και τη λύση αυτών.
Το συλλογικό εργατικό δίκαιο ξεφεύγει από τη ρύθμιση των ατομικών εργασιακών σχέσεων και επιδρά στις εργασιακές σχέσεις σε συνολικό επίπεδο, ρυθμίζει δηλαδή τις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων γενικότερα. Βάσει αυτού διαμορφώνονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ενισχύεται η συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, οι οποίοι μέσω του συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμού της νόμιμης απεργίας –μεταξύ άλλων- διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
Βασική έννοια του ατομικού εργατικού δικαίου είναι η ατομική σχέση εργασίας. Ως ατομική σχέση εργασίας εννοείται η σχέση εκείνη βάσει της οποίας ένα πρόσωπο, ο μισθωτός, παρέχει την εργασία του έναντι αμοιβής, μισθού, για λογαριασμό ενός άλλου προσώπου, είτε φυσικού είτε νομικού, του εργοδότη. Κεντρική έννοια σε αυτές τις σχέσεις είναι η έννοια του διευθυντικού δικαιώματος, της εξάρτησης δηλαδή του μισθωτού από τον εργοδότη και η υποχρέωσή του να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις και εντολές του τελευταίου κατά τη διάρκεια της εργασίας του.
Ωστόσο, πολλά είναι τα ζητήματα που μπορούν να ανακύψουν κατά τη λειτουργία μιας ατομικής σύμβασης εργασίας, τόσο από την πλευρά του μισθωτού όσο και από την πλευρά του εργοδότη.
Βασικό πρόβλημα που προκύπτει είναι αυτό της μη καταβολής των δεδουλευμένων, δηλαδή της μη καταβολής στον μισθωτό των νόμιμων αποδοχών του για την εργασία που έχει προσφέρει στον εργοδότη του. Η διεκδίκησή τους, είτε σε πρώτο χρόνο ενώπιον των Σωμάτων Επιθεώρησης Εργασίας είτε, μεταγενέστερα ενώπιον των Δικαστηρίων της χώρας, μπορεί επιτυχώς να ολοκληρωθεί, εφόσον υπάρχει η κατάλληλη νομική συνδρομή.
Άλλο ζήτημα εξίσου συχνό και σημαντικό είναι οι επιπλέον ώρες εργασίας τις οποίες αναγκάζεται ο μισθωτός να παρέχει για να ανταπεξέλθει στον όγκο της εργασίας του, οι οποίες άλλοτε χαρακτηρίζονται με τον όρο υπερωρία και άλλοτε ως υπερεργασία και κυρίως το ποσό της αμοιβής του για αυτές.
Συγκεκριμένα:
- Υπερωριακή απασχόληση θεωρείται η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου των εννέα (9) ωρών ημερησίως ή των σαράντα πέντε (45) ωρών την εβδομάδα, όταν εφαρμόζεται πενθήμερο σύστημα εργασίας.
- Ως υπερεργασία νοείται η εργασία εκείνη που παρέχεται πέρα από το καθορισμένο συμβατικά εβδομαδιαίο ωράριο (40ωρο) και μέχρι να συμπληρωθεί το νόμιμο ωράριο εργασίας, δηλαδή οι 48 ώρες για την 6ήμερη απασχόληση ή οι 45 ώρες για την 5θήμερη απασχόληση.
Επιπλέον, μπορεί ενδεχομένως να προκύψει και η περίπτωση εργατικού ατυχήματος και η εξ αυτού αποζημίωση που μπορεί να διεκδικήσει ο παθών εργαζόμενος ή η οικογένειά του στην περίπτωση θανάτου του, η οποία διεκδικεί χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης. Εργατικό είναι το ατύχημα εκείνο που προήλθε από αιφνίδιο και βίαιο γεγονός, στα πλαίσια της εργασίας του μισθωτού και εφόσον οφείλεται σε πταίσμα του εργοδότη, μπορεί ο μισθωτός μέσω αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια να διεκδικήσει την αντίστοιχη αποζημίωση. Η προσφυγή σε ορθά καταρτισμένο και έμπειρο Δικηγόρο, αποτελεί εχέγγυο για την πλήρη ικανοποίηση των δικαιωμάτων του.
Επίσης σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της κοινωνικής ασφάλισης και δη των ενσήμων, που ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει στον μισθωτό εφόσον τον απασχολεί με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Και εδώ η δικαστική οδός παρέχει εξασφάλιση στον εργαζόμενο, ο οποίος με τη συνδρομή σωστά καταρτισμένου Δικηγόρου μπορεί να προστατευθεί και να ικανοποιηθεί.
Από την άλλη πλευρά, και οι εργοδότες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ιδίως όταν οι εργαζόμενοι δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους και δεν τηρούν προσηκόντως τις συμφωνηθείσες υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την σύμβαση εργασίας τους.
Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση, είναι η ορθή καθοδήγηση και η συνδρομή του κατάλληλου νομικού, έτσι ώστε οι όποιες ανακύπτουσες διαφορές στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων να επιλύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το γραφείο μας με την σε βάθος εξειδίκευση του σε ζητήματα εργατικού δικαίου, αναλαμβάνει πάσης φύσεως υποθέσεις εργασιακού δικαίου, με απόλυτη προσήλωση και σεβασμό στα συμφέροντα των εντολέων μας και την πολύπλευρη εκπροσώπησή τους, τόσο σε επίπεδο δικαστικό όσο και σε επίπεδο εξωδικαστικό, στα κατά τόπο αρμόδια Σώματα Επιθεώρησης Εργασίας.